ΕΛΕ γιαλαντζί και η εξαφάνιση του Λαπαβίτσα

Sophia Sakorafa at Parthenon, 1983

Τι παίζει με την περίφημη Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους; Είχα γράψει σε πρόσφατη καταχώρηση (δες εδώ) οτι μια τέτοια επιτροπή έχει μόνο ένα στόχο, την προετοιμασία για διαγραφή του χρέους, η οποία όχι απαραίτητα (αλλά πιθανότατα) σημαίνει και έξοδο απο το Ευρώ. Μια τέτοια επιτροπή είναι ακριβώς ότι ζητά ο Κώστας Λαπαβίτσας μαζί με τη Σοφία Σακοράφα εδώ και χρόνια.

Η επιτροπή είναι εντέλει εδώ (ως επιτροπή της Βουλής αλλά sans Lapavitsas). Τι γίνεται, και γιατί άρχισε το κανάλι της Βουλής να παίζει κάτι Γκεμπελικές διαφημίσεις για να δημοσιοποιήσει την επιτροπή; Έχουν αυτά να κάνουν τίποτα με το χρέος, ή είναι απλά μια προσπάθεια να κηνυγήσουν επιλεκτικά μερικούς παραδοσιακούς Πασόκους (βλέπε Γιωργάκη κτλ); Δεν ασχολούμαι με την γελοιότητα να μιλάμε για χρέος και κακοδιαχείρηση μονάχα απο το 2009 και μετά!

Να τι συνέβει: (δείτε εδώ για λεπτομέρειες) την Τρίτη 17 Μαρτίου η Κωσταντοπούλου ανακοίνωσε την δημιουργία επιτροπής ελέγχου για την εξέλιξη  του δημόσιου χρέους και της υπερχρέωσης της Ελλάδας. Αυτά ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που διεξήχθη στη Βουλή και στην οποία συμμετείχαν η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα κι ο ειδικός επιστήμονας σε θέματα επονείδιστου χρέους Βέλγος πολιτικός επιστήμονας Ερίκ Τουσέν.

Η Κωσταντοπούλου τόνισε πως «αντικείμενο και αποστολή αυτής της επιτροπής θα είναι να αποκωδικοποιηθεί το χρέος και να αναζητηθούν όλες οι παράμετροι και οι συμβάσεις που στοιχειοθετούν και συγκροτούν το χρέος. Να αντιστοιχηθούν τα δάνεια στους πραγματικούς σκοπούς για erτους οποίους υπογράφτηκαν, ποιοί τόκοι έχουν πληρωθεί και πως συμφωνήθηκαν». Σε άλλο σημείο της ομιλίας της τόνισε πως «αποδεδειγμένα στην διόγκωση του δημοσίου χρέους έχουν συμβάλλει λεόντειες συμβάσεις και αντίστοιχες λεόντειες πρακτικές επιτοκίων και τόκων που εκτίναξαν το χρέος σε δυσθεώρητα ύψη».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, που θα αναλάβει το έργο της επικοινωνίας της επιτροπής λογιστικού ελέγχου με άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και το ευρωκοινοβούλιο. Μιλώντας δεν έκρυψε πως για την ίδια, που πρωτοστάτησε  από το 2011 στην Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, είναι μια ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή, καθώς ο αγώνας για κάτι που αγωνίστηκε παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά. Άλλωστε η Σ. Σακοράφα είχε για πρώτη φορά θέσει το αίτημα της συγκρότησης επιτροπής λογιστικού ελέγχου από το βήμα της Βουλής, πριν πέντε χρόνια. Μιλώντας στη συνέχεια στάθηκε στις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν σε όλη την Ελλάδα με ομιλίες, εκδηλώσεις και συγκέντρωση υπογραφών ώστε η Πρωτοβουλία να γειωθεί με την κοινωνία. Αναρωτιέται κανείς γιατί δεν αναφέρεται εδώ ο Λαπαβίτσας που είχε την όλη ιδέα και ηγήθηκε αυτής της καμπάνιας.

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της επιτροπής θα διαδραματίσει ο Éric Toussaint. Μιλώντας έθεσε ορισμένα ερωτήματα ενδεικτικά της κατεύθυνσης που θα κινηθεί η έρευνα από τους ανεξάρτητους επιστήμονες τους επόμενους μήνες. Για παράδειγμα: «Στις διμερείς συμβάσεις που υπέγραψαν οι ευρωπαϊκές χώρες με την Ελλάδα από το 2010 και μετά τηρήθηκε η έννομη τάξη; Οι όροι δανεισμού της Ελλάδας ήταν συμβατοί με το καταστατικό του ΔΝΤ;» Συνεχίζοντας τόνισε «πως θα ελεγχθεί κατά πόσο οι όροι των μνημονίων ήταν συμβατοί με το διεθνές δίκαιο. Επίσης η δανειοδότηση της Ελλάδας ποιους πραγματικούς στόχους ικανοποιούσαν; Τα συμφέροντα του ελληνικού λαού ή συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα;»

Φτάνουμε λοιπόν στις 4 Απριλιου, όπου σκάει μύτη στη βουλή ο POTUS, sorry ο ΠτΔ εννούσα (!). Με ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου άρχισαν οι εργασίες της επιτροπής λογιστικού ελέγχου για το χρέος. Η επιτροπή θα ονομάζεται (hang on to your hats for the Orwellian title) “Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους”. Το παρών έδωσε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο κ. Παυλόπουλος έδωσε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία συγκρότησης της Επιτροπής κι ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της. Το χρέος δεν είναι αδιαμφισβήτητο – και όσο δεν έχει αναλυθεί λογιστικά, παραμένει το ερώτημα ποιο ποσοστό ή τμήμα του είναι τυχόν νόμιμο και ποιο παράνομο, επαχθές και επονείδιστο» ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής.

Σε δική του παρέμβαση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος διαπίστωσε πως από την εκδήλωση απουσιάζουν τα κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης (τα οποία και δεν είχαν καλεστεί ασφαλώς) και εξέφρασε την πεποίθησή του πως υπήρξε δόλος κατά την εκτίναξη του ελλείμματος την διετία 2009-2101, με ενδεχόμενα κέρδη για μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου (καημένε Γιωργάκη τι σε περιμένει).

Δείτε εδώ τα καταπληκτικά βίντεο και αναρωτηθείτε c’est quoi cette truc και πού είναι ο Λαπαβίτσας;

@iGlinavos

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s