Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους: Plan B Grexit?

Σήμερα, 4.3.15 η Ζωή Κωνσταντοπούλου επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να συσταθεί επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους. Ως προς τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, η πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι στόχος είναι η επιτροπή που θα συγκροτηθεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την αποκατάσταση μιας ακραίας αδικίας σε βάρος του ελληνικού λαού.

Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει την ιστορία αυτή, μια τέτοια επιτροπή έχει μόνο ένα στόχο= την προετοιμασία για διαγραφή του χρέους, η οποία όχι απαραίτητα (αλλά πιθανότατα) σημαίνει και έξοδο απο το Ευρώ. Μια τέτοια επιτροπή είναι ακριβώς ότι ζητά ο πρώην συνάδελφός μου Κώστας Λαπαβίτσας εδώ και χρόνια.

Ακολουθούν όσα ανέφερε πρόσφατα στο blog του: “Οι βασικές παράμετροι ενός ριζοσπαστικού προγράμματος περιλαμβάνουν: Αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα απαιτήσει διαγραφή, κίνηση που πιθανότατα θα περιλαμβάνει μονομερείς ενέργειες, όπως η στάση πληρωμών. Είναι ύψιστης σημασίας η αναδιάρθρωση του χρέους να αντιμετωπιστεί με πλήρη διαφάνεια, πρώτο βήμα για την οποία θα είναι η ενεργοποίηση μίας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους.”

Το 2011 ο Λαπαβίτσας είχε ξεκινήσει την καμπάνια του ζητώντας μια τέτοια επιτροπή λέγοντας τα εξείς (δείτε και το σχετικό βίντεο εδώ): “Οι δημόσιες διαθέσιμες πληροφορίες είναι ελάχιστες. Σημαντικές πτυχές της έκδοσης του χρέους, όπως οι εργασίες των τραπεζών στις αγορές ομολόγων, καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου. Ακόμη λιγότερα είναι γνωστά σχετικά με το ρόλο των πολιτικών και των συνδέσεών τους με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τους εργολάβους και άλλους επικεφαλής ιδιωτικών επιχειρήσεων. Οι βουλευτικές εκλογές είναι εντελώς ανεπαρκείς για να ρίξουν φως σε αυτά τα ερωτήματα.

Πόσο βέβαιοι μπορούμε να είμαστε για παράδειγμα ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι νόμιμο, δεδομένου ότι έχει ήδη τεθεί σε άμεση αντίθεση με τους κανονισμούς της ΕΕ, που αναφέρουν ότι το δημόσιο χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ; Οι πιστωτές – κυρίως ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες – είχαν πλήρη επίγνωση της περιφρόνησης αυτής της νομικής απαίτησης όταν δάνειζαν το ελληνικό κράτος.

Για να βρεθούν απαντήσεις, οι χώρες θα πρέπει σχηματίσουν επιτροπές ελέγχου που θα είναι ανεξάρτητες από τα πολιτικά κόμματα, αλλά και από το κοινοβούλιο και άλλους μηχανισμούς του κράτους. Θα πρέπει να περιλαμβάνουν δημόσιους ελεγκτές, οικονομολόγους, νομικούς και άλλους ειδικούς, αλλά και εκπρόσωπους της κοινωνίας των πολιτών και των εργατικών συνδικάτων. Σε αυτή τη βάση θα πρέπει να εξετασθεί το δημόσιο χρέος για να διαπιστωθεί αν είναι παράνομο ή απλώς απαράδεκτο. Η κοινωνία στη συνέχεια θα έχει περισσότερο λόγο στο πώς θα αντιμετωπισθεί. Αν μη τι άλλο δε θα αποδεχθεί αυθαίρετα κανόνες που η Γερμανία θέλει τώρα να επιβάλει στα συντάγματα των μελών της ευρωζώνης.”

Ειναι λογικό τώρα η κυβέρνηση να μπαίνει σε μια τέτοια διαδικασία; Το χρεός είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με τρόπο διαφορετικό της εσωτερικής υποτίμησης και των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων. Ένα νέο μεγάλο κούρεμα ή μια επιλεκτική στάση πληρωμών ίσως σύντομα σταθεί απαραίτητη. Μην κοροιδευόμαστε όμως, διαγραφή θα σημάνει πιθανότατα και το τέλος του Ευρώ στην Ελλάδα.

lapavitsas

@iGlinavos

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s